piątek, 13 czerwca 2014 13:41
Podwawelski.pl
Otwarte warsztaty kulinarne w restauracji Piri Piri.
17 czerwca 2014 roku o godzinie 18.00 w krakowskiej restauracji Piri Piri odbędą się Warsztaty Kulinarne, które poprowadzi Maciej Wawryniuk - doradca marki Kamis. Ten smakosz, mistrz kuchni oraz miłośnik jedzenia, przeprowadza pasjonujące pokazy kulinarne, skierowane do kucharzy, restauratorów, i dla wszystkich ceniących sobie wysoką jakość na talerzu. Otwarcie sezonu letniego w Piri Piri Tematem przewodnim tej edycji Warsztatów Kulinarnych Piri Piri będą dania z Grilla. Pan Maciej przedstawi sposoby przygotowania soczystych mięs, aromatycznych ryb i kolorowych warzyw. Maciej Wawryniuk, w interesujący jak zwykle sposób, opowie o sztuce grillowania, wprowadzając gości w prawdziwie letni nastrój. Każdy uczestnik warsztatów będzie miał okazję poznać tajniki poprawnego grillowania, skosztować przygotowywanych dań, a także zakupić specjalnie na tę okazję wyselekcjonowane zestawy win. Udział w Warsztatach Kulinarnych Piri Piri jest bezpłatny. Wszystkich miłośników doskonałej kuchni serdecznie zapraszamy.
Piri Piri, Kraków, ul. Na Błoniach 7, www.piri.krakow.pl Rezerwacje: +48 12 426 02 24
piątek, 13 czerwca 2014 13:25
Administrator
Cosa Nostra, restauracja położona na krakowskim Kazimierzu to połączenie rodzinnej atmosfery z oryginalną włoską kuchnią. Gdy szukamy prawdziwego klimatu Italii, wyznacznikiem jest z pewnością niepowtarzalny nastrój i autentyczne smaki rodem z Półwyspu Apenińskiego. Właśnie z połączeniem tych czynników zderzamy się w Cosa Nostra, a zawsze uśmiechnięta obsługa sprawia, że wraca się tu z przyjemnością.
Olbrzymią atrakcją tego miejsca jest włoska pizza. Dopieszczana przez profesjonalnych pizzerów, wypiekana w opalanym drewnem piecem jest po prostu rewelacyjna. Szczególnie polecana jest Prosciuto di Parma z szynką parmeńską i rukolą oraz Casena z pomidorkami cherry, ricottą oraz sosem pesto. Na uwagę zasługuje też Toscana z mozzarellą, szynką, świeżymi pomidorami oraz zielonymi ogórkami.
Więcej…
wtorek, 13 maja 2014 07:10
Administrator
Ogródek Ziemiańskiej na krakowskim Kazimierzu już otwarty.
Restauracja Ziemiańska na krakowskim Kazimierzu uruchomiła już letni ogródek. 150-metrowa przestrzeń jednorazowo pomieści 150 osób. Obok restauracyjnego menu z tradycyjną polską kuchnią, Szef Kuchni zaproponował weekendowy grill z szerokim wyborem dań przyrządzanych na oczach gości. Ten piękny ogródek umożliwił połączenie doznań smakowych i sportowych emocji, przy jednoczesnej możliwości spędzenia czasu na świeżym powietrzu.
Dodatkową atrakcją Ziemiańskiej jest możliwość oglądania meczów piłki nożnej w ramach najważniejszych wydarzeń sezonu - Ligi Mistrzów, Ligi Europy oraz Mistrzostw Świata 2014, emitowanych tutaj na żywo. Jak podkreśla Rafał Kmiecik Manager Ziemiańskiej - nasz ogródek to miejsce, gdzie wyjątkowa kuchnia spotyka się z emocjonującymi sportowymi wydarzeniami.
Więcej…
piątek, 07 czerwca 2013 06:15
Administrator
Owoce morza - zdrowie z głębin Owoce morza należą do najbardziej wykwintnych przysmaków. Nie wszyscy za nimi przepadają, jednak odpowiednio przyrządzone smakują naprawdę wyśmienicie. Warto je polubić, bo są prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych. Owoce morze to przede wszystkim morskie skorupiaki (krewetki, homary, langusty, kraby), mięczaki (małże), ślimaki i głowonogi (ośmiornice, kałamarnice, mątwy). Do jadalnych przysmaków z głębin należą też algi czy wodorosty, choć u nas nie są jeszcze zbyt popularne. Smakowite dary morza są podawane w ramach przystawek, dodatków do sałatek czy zup, przygotowuje się z nich również dania główne. Powinnyśmy po nie sięgać jednak nie tylko ze względu na walory smakowe. Owoce morza są bowiem skarbnicą wartości odżywczych. Przede wszystkim łatwo przyswajalnego, wysokowartościowego białka. Ponadto zawierają witaminy z grupy B (PP, B12), jod, wapń, selen i fluor. W mniejszych ilościach zaopatrują nas w żelazo, magnez, cynk (najbogatszym źródłem cynku są ostrygi, dlatego też uchodzą za bardzo silny afrodyzjak). Owoce morza dostarczają także cholesterolu (najwięcej znajduje się w kawiorze). A co z kaloriami? Same owoce morza nie dostarczają ich zbyt wiele, wszystko zależy od sposobu przygotowania. Ugotowane, a nie smażone w głębokim tłuszczu, stanowią bardzo dietetyczną przekąskę. Przykładowo 100g: gotowany bez skorupy homar ma 80 kcal, gotowane krewetki - ok. 100 kcal, mięso ostryg – 85 kcal, a ośmiornica - 59 kcal. Co ważniejsze można je łatwo i szybko przygotować!
Więcej…
|
sobota, 07 kwietnia 2012 17:02
Denis
W okolicach Ronda Matecznego, przy ulicy Bonarka, mieści się niewątpliwie jedna z najlepszych restauracji w okolicach nie tylko naszej dzielnicy, lecz całego Krakowa - Trattoria "Happy Bar Pomodorino". Obszerny, gustownie urządzony lokal oferuje dania i desery kuchni włoskiej, przyrządzane przez trzech włoskich kucharzy. Restauracja podzielona jest na dwie części: większą jadalną i mniejszą klubową. Lokal ten, jak chyba żaden inny w naszym mieście, jest przyjazny dla rodzin z dziećmi. Obok części jadalnej gestorzy restauracji przygotowali dla najmłodszych klientów specjalny kącik zabaw, widoczny z prawie każdego stolika, w którym dzieci mogą się bezpiecznie bawić obserwowani przez swoich opiekunów pijących w tym czasie poobiednia kawę. Nie trzeba chyba dodawać, że w całym lokalu obowiązuje całkowity zakaz palenia.
Menu w Pomodorino jest bardzo urozmaicone - poza tradycyjna włoską pizzą i pastą (makaronami) można tu zjeść także inne mniej znane włoskie dania, przyrządzane z oryginalnych produktów pochodzących z Półwyspu Apenińskiego, takich jak Parmezan, Szynka Parmeńska, Mozarella, świeża rukola. Posiłek można popić także oryginalnymi napojami z ojczyzny Silvio Berlusconiego - wodą mineralną lub piwem marki Peroni. Ceny w Pomodorino są jak na warunki krakowskie bardzo przyzwoite - pizzę można zjeść w granicach 16-25 złotych, makarony i inne dania podobnie. Niemniej jakość podawanych dań oraz obsługi w lokalu, nad którymi czuwają dwie bardzo atrakcyjne kobiety - właścicielka restauracji i pani menager, zasługują na polecenie restauracji Pomodorino wszystkim, chcącym zjeść obiad poza domem - przede wszystkim rodzinom z dziećmi.
MarMar
|
|
|
|
Strona 2 z 3 |